Rikosromaani 02/2017

Jotkut ovat kutsuneet varhaisempia romaanejani (Kunnian kauppiaat, Näkymättömän nimissä, Sankaripeluri, Puhdas kertomus) bisnesdekkareiksi. Omasta mielestäni en kuitenkaan ole kirjoittanut ainuttakaan dekkaria. Apaja (2008) jäljitteli dekkarirakennetta, sillä tavoitteeni oli kirjoittaa eräänlainen salapoliisitarina tutkivan journalismin hengessä rahavetoisen kulttuurimme perimmäisistä arvoista ja ihmiskuvasta. Kirja noteerattiinkin isolla jutulla mm. Suomen dekkariseuran Ruumiin kulttuuri -lehdessä. Jännitys edellä en kuitenkaan sitäkään kirjoittanut, vaan käytin salapoliisirakennetta ensi sijassa muihin tarkoituksiin. Vuonna 2015 ilmestynyttä kirjaani ”Mariaanien hauta: romaani paremmasta elämästä” olen sitäkin kuullut kutsuttavan trilleriksi ja varmaan se sitä onkin, nimenomaan psykologisella tasolla.
Eräs tuttavani esitteli minut itsepintaisesti vuodesta toiseen ystävilleen dekkarikirjailijana. Aluksi se ärsytti, lopuksi hymyilytti. Eikä kysymys ole siitä, että väheksyisin rikoskirjallisuutta – en vain koskaan ollut tavoitteellisesti kirjoittanut sellaista, joten tunsin luonnehdinnan menevän aika kaukaa ohi maalin. Että romaanissa käsitellään rikoksia, ei vielä tee siitä rikosromaania.

Viime syksynä hyvä ystäväni ehdotti, että kirjoittaisin dekkarin. Kaikki aiemmat kirjani lukeneena, nuortenkirjoja lukuun ottamatta, hän totesi uskovansa, että pystyisin kirjoittamaan sellaisen. Ehkä jopa hyvän.
En kertonut hänelle aloittaneeni jo. Käsikirjoitus ensimmäiseen rikosromaaniini oli silloin jo pitkällä. Rikosromaani on hyvä nimike. Lopputulos ilmestyy tämän vuoden syksyllä, näillä näkymin syyskuussa – katsotaan pitääkö aikataulu. Tehdäkseni pesäeron aiempiin romaaneihini ja selväksi sen, että kysymys on jännäristä, alusta loppuun sellaiseksi kirjoitetusta, kirja ilmestyy CrimeTimen kustantamana.
Totta kai hyvällä dekkarilla täytyy olla myös sisällöllistä substanssia, eli ei aivottomaksi viihteeksi kirjoitettu ole tämäkään. Mutta jännityksen ehdoilla.
Nyt ei muuta kuin viimeistelemään ja sitten kädet ristiin, että kokonaisuus toimii :).

Tuusulassa 18.2.2017
T

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s